Η απόφαση να παρακολουθήσεις ένα MBA μεταπτυχιακό πρόγραμμα είναι ένα καθοριστικό βήμα για την επαγγελματική σου εξέλιξη. Το MBA σου παρέχει τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες ώστε να ανταποκρίνεσαι στις απαιτήσεις του κλάδου. Παράλληλα, ίσως αναρωτιέσαι πώς μπορείς να συνδυάσεις τις σπουδές σου με την εργασία σου.

Πώς θα διαχειριστείς τον χρόνο σου σωστά, ώστε να πετύχεις και στα δύο; Μην ανησυχείς! Υπάρχουν τρόποι να εξασφαλίσεις μια ομαλή και αποδοτική φοίτηση στο MBA μεταπτυχιακό σου, χωρίς να επηρεαστεί η καριέρα σου.

Οργάνωση και Σωστός Προγραμματισμός

Δημιούργησε ένα πρόγραμμα που θα σε βοηθήσει να διαχειρίζεσαι τον χρόνο σου αποτελεσματικά. Επιπλέον, είτε πρόκειται για τη δουλειά είτε για το διάβασμα, είναι σημαντικό να οργανώνεις το πλάνο σου σωστά για να πετύχεις.

  • Φτιάξε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα για τις υποχρεώσεις σου
  • Καθόρισε συγκεκριμένες ώρες για διάβασμα και εργασία
  • Χρησιμοποίησε εργαλεία διαχείρισης χρόνου (π.χ. ημερολόγια, εφαρμογές)

Ευέλικτες Λύσεις: Part-Time Φοίτηση στο MBA

Υπάρχουν προγράμματα που σου επιτρέπουν να σπουδάζεις part-time και να παρακολουθείς τα μαθήματά σου ανεμπόδιστα,  χωρίς συνέπειες στη δουλειά σου. Ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι το MBA in Food and Agribusiness του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου μπορείς να επιλέξεις την Part-time Φοίτηση και να παρακολουθήσεις μαθήματα τις απογευματινές ώρες, από τις 18:00 έως τις 21:00, 2-3 φορές την εβδομάδα. Αυτός ο ευέλικτος σχεδιασμός σου επιτρέπει να παρακολουθείς το πρόγραμμα, χωρίς να θυσιάσεις τη δουλειά σου ή τον ελεύθερο χρόνο σου.

Θέσε Προτεραιότητες

Για να επιτύχεις στις σπουδές και στη δουλειά σου, είναι σημαντικό να θέτεις σαφείς προτεραιότητες. Επιπλέον, η σωστή διαχείριση του χρόνου θα σε βοηθήσει να μειώσεις το άγχος. Μάθε να ξεχωρίζεις τι πρέπει να γίνει πρώτα και τι μπορεί να περιμένει. Αυτό θα σε βοηθήσει να αποφύγεις το άγχος και να διατηρήσεις την ισορροπία.

  • Προσδιόρισε ποια καθήκοντα είναι πιο σημαντικά (όπως το MBA μεταπτυχιακό σου).
  • Θέσε ρεαλιστικούς στόχους κάθε εβδομάδα
  • Μην προσπαθείς να κάνεις τα πάντα ταυτόχρονα!

Χρησιμοποίησε την Τεχνική Pomodoro

Δοκίμασε τεχνικές διαβάσματος με τις οποίες καταφέρνεις περισσότερα, σε λιγότερο χρόνο. Μια τέτοια τεχνική είναι η τεχνική Pomodoro, η οποία βοηθάει στην αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου, στην εστίαση και στα υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης.

  1. Επίλεξε κάτι που χρειάζεται συγκέντρωση.
  2. Όρισε ένα χρονόμετρο για 25 λεπτά (μία “Pomodoro”).
  3. Δούλεψε αδιάκοπα μέχρι να χτυπήσει το χρονόμετρο.
  4. Κάνε ένα μικρό διάλειμμα 5 λεπτών.
  5. Μετά από 4 “Pomodoros”, κάνε ένα μεγαλύτερο διάλειμμα 15-30 λεπτών.

Smart fact: Η τεχνική ονομάστηκε έτσι από τον δημιουργό της, τον Francesco Cirillo, τη δεκαετία του 1980. Ενώ ήταν φοιτητής, ο Cirillo χρησιμοποιούσε ένα χρονόμετρο κουζίνας σε σχήμα ντομάτας για να μετράει το χρόνο που αφιέρωνε στο διάβασμα. Έτσι, η μέθοδος πήρε το όνομά της από αυτό το απλό, καθημερινό αντικείμενο!

Υποστήριξη από το Πανεπιστήμιο στο MBA Μεταπτυχιακό

Ένα καλό μεταπτυχιακό πρόγραμμα δεν σου προσφέρει μόνο γνώσεις, αλλά και υποστήριξη. Στο MBA Food and Agribusiness του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα βρεις εργαλεία και πόρους που θα σε βοηθήσουν να πετύχεις, από την υποστήριξη των καθηγητών έως την επαφή με συμφοιτητές που έχουν παρόμοιες προκλήσεις.

Μην Ξεχνάς την Ξεκούραση

Για να διατηρήσεις την απόδοσή σου, είναι σημαντικό να βρεις χρόνο για ξεκούραση και αναψυχή. Πρέπει να διατηρήσεις την ισορροπία ανάμεσα σε σπουδές, εργασία και προσωπική ζωή για να αποφύγεις την εξάντληση. Φρόντισε να κάνεις τακτικά διαλείμματα κι αφιέρωσε χρόνο σε δραστηριότητες που σε χαλαρώνουν, ώστε να ανακτάς τις δυνάμεις σου και να παραμένεις παραγωγικός.

Συνοψίζοντας, η σωστή διαχείριση του χρόνου είναι καθοριστική όταν συνδυάζεις εργασία και σπουδές. Επίλεξε ένα ευέλικτο πρόγραμμα, όπως το MBA Food & Agribusiness, ώστε να μπορείς να είσαι αποδοτικός τόσο στην εργασία σου όσο και στις σπουδές σου, ενώ ταυτόχρονα εξελίσσεις τις γνώσεις και τις δεξιότητές σου. Εξάλλου, αυτό θα είναι και μια καλή «προπόνηση» για τη διαχείριση του χρόνου στη ζωή σου συνολικά.