Η προετοιμασία για μια συνέντευξη σε μεταπτυχιακό MBA μπορεί να είναι τόσο συναρπαστική όσο και αγχωτική. Είτε στοχεύεις σε ένα εξειδικευμένο MBA είτε σε κάποιο άλλο μεταπτυχιακό, η συνέντευξη είναι η ευκαιρία σου να κάνεις μια ισχυρή εντύπωση. Εδώ θα βρεις μερικές πρακτικές συμβουλές για να ξεχωρίσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

Ερεύνησε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σε βάθος 

Πριν από τη συνέντευξή σου, είναι απαραίτητο να έχεις ερευνήσει και μελετήσει διεξοδικά το πρόγραμμα στο οποίο κάνεις αίτηση. Εξέτασε το πρόγραμμα σπουδών, το διδακτικό προσωπικό και τα μοναδικά χαρακτηριστικά του προγράμματος. Αν υποβάλεις αίτηση για ένα πρόγραμμα MBA, μάθε συγκεκριμένα ποιο πεδίο σε ελκύει, όπως για παράδειγμα οικονομικά, διοίκηση ή marketing. Για το ΜΒΑ Food & Agribusiness του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, μπορείς να αποκτήσεις μια αναλυτική εικόνα εδώ. Δείχνεις το ενδιαφέρον σου και προσαρμόζεις τις απαντήσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Προσδιόρισε τα κίνητρα και τους στόχους σου από το μεταπτυχιακό

Να είσαι σε θέση να συζητήσεις γιατί θέλεις να ακολουθήσεις το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα και πώς ευθυγραμμίζεται με τους μακροπρόθεσμους στόχους σου. Εάν προσανατολίζεσαι σε ένα MBA, σκέψου πώς αυτό το πτυχίο θα σε βοηθήσει να εξελιχθείς στην καριέρα σου, να αλλάξεις κλάδο ή να αναπτύξεις συγκεκριμένες δεξιότητες όπως ηγεσία ή στρατηγική σκέψη. Mία επίσκεψη στη σελίδα του ΜΒΑ Food & Agribusiness θα σε βοηθήσει να αποκρυσταλλώσεις τη σκέψη σου. Η σαφής διατύπωση των κινήτρων σου δείχνει ότι έχεις σκεφτεί προσεκτικά την απόφασή σου.

Προετοιμάσου για συνήθεις ερωτήσεις 

Αν και κάθε συνέντευξη είναι διαφορετική, υπάρχουν αρκετές ερωτήσεις που μπορείς σχεδόν πάντα να αναμένεις. Η προετοιμασία με προσεκτικά δομημένες απαντήσεις μπορεί να σε ξεχωρίσει:

  • Γιατί επέλεξες αυτόν τον τομέα σπουδών;
  • Ποια πιστεύεις θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση αν γίνεις δεκτός/ή σε αυτό το MBA μεταπτυχιακό;
  • Ποιοι είναι οι επαγγελματικοί σου στόχοι μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος;
  • Περιέγραψε μας το μεγαλύτερο σου επίτευγμα.
  • Μπορείς να αναφέρεις μια δύσκολη κατάσταση που αντιμετώπισες και πώς τη διαχειρίστηκες;
  • Ποιες πιστεύεις ότι είναι οι βασικές τάσεις στον τομέα του ενδιαφέροντός σου;
  • Περιέγραψε μια κατάσταση στην οποία έδειξες ηγετικές ικανότητες.
  • Γιατί πιστεύεις ότι το μεταπτυχιακό μας είναι το κατάλληλο για εσένα;

Με την προετοιμασία για αυτές τις συνήθεις ερωτήσεις, μπορείς να μεταδώσεις με σιγουριά τα προσόντα, τις φιλοδοξίες και τον ενθουσιασμό σου για το πρόγραμμα.

interview συνεντευξη mba

Προετοίμασε τις δικές σου ερωτήσεις 

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, θα πρέπει να αξιολογήσεις το πρόγραμμα ακριβώς όπως οι υπεύθυνοι του προγράμματος αξιολογούν εσένα. Στο τέλος θα σου δοθεί πιθανώς η ευκαιρία να κάνεις ερωτήσεις. Αυτή είναι η ευκαιρία σου να δείξεις το ενδιαφέρον σου για το πρόγραμμα και να συλλέξεις πληροφορίες που θα σε βοηθήσουν να πάρεις την κατάλληλη απόφαση. Ρώτησε για πρακτική άσκηση, επαγγελματική ανάπτυξη μετά την αποφοίτηση ή εξειδίκευση στο πρόγραμμα. Αν εξετάζεις μεταπτυχιακά MBA, ρώτησε για ευκαιρίες δικτύωσης και υποστήριξη αποφοίτων. Εξερεύνησε το section “Εκπαίδευση” του μεταπτυχιακού ΜΒΑ Food & Agribusiness εδώ και μάθε όλα όσα χρειάζεσαι.

Η συνέντευξη για το μεταπτυχιακό σου είναι ένα σημαντικό βήμα στο ακαδημαϊκό σου ταξίδι. Είτε κάνεις αίτηση για ένα γενικό μεταπτυχιακό είτε για ένα εξειδικευμένο MBA, η σωστή προετοιμασία μπορεί να κάνει τη διαφορά. Με την έρευνα του μεταπτυχιακού, την προσεκτική σκέψη γύρω από τους στόχους σου και την προετοιμασία των απαντήσεών σου σε κοινές ερωτήσεις, μπορείς να προσεγγίσεις τη συνέντευξή σου με αυτοπεποίθηση και σαφήνεια. Θυμήσου, αυτή είναι η ευκαιρία σου να αναδείξεις όχι μόνο τα προσόντα σου αλλά και τον ενθουσιασμό σου και την καταλληλότητά σου για το πρόγραμμα. Καλή επιτυχία!