logo
GR | ΕΝG
search icon

Χρηματοοικονομική Ανάλυση και Διοικητική Λογιστική

Το μάθημα εστιάζει στα πεδία της Χρηματοοικονομικής Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης υπό το πλαίσιο των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ). Στόχος είναι να παρασχεθούν στο φοιτητή οι απαραίτητες γνώσεις και τεχνικές αρχών χρηματοοικονομικής λογιστικής. Η συζήτηση των θεμάτων επεκτείνεται στην ανάλυση χρηματοοικονομικών καταστάσεων με την χρήση αριθμοδεικτών και στην ανάλυση επενδύσεων, εξετάζοντας εργαλεία που μπορούν  να χρησιμοποιηθούν μεταξύ άλλων για την αξιολόγηση της χρηματοοικονομικής θέσης μίας επιχείρησης και της ρευστότητά της, τη διαχείριση του κεφαλαίου της, τον υπολογισμό του κόστους κεφαλαίου καθώς και την ανάλυση επενδύσεων χαρτοφυλακίου (εφόσον το επιτρέπει ο χρόνος).

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / -τρια θα είναι σε θέση να:

  • Αναλύει τις απαιτήσεις ενός προβλήματος και να εφαρμόζει τις θεωρητικές γνώσεις που έχει λάβει στην πράξη.
  • Γνωρίζει την ενδεδειγμένη επιστημονική ορολογία της Χρηματοοικονομικής Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης, καθώς και τις σχετικές σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους και προσεγγίσεις.
  • Χρησιμοποιεί τις παρασχεθείς γνώσεις με κριτική σκέψη για την επιλογή κατάλληλων εργαλείων για την αξιολόγηση αγροδιατροφικών και όχι μόνο επιχειρήσεων.
  • Αξιοποιεί τις διαθέσιμες τεχνικές στη χρηματοοικονομική των επιχειρήσεων προκειμένου να συγκεντρώσει, αναλύσει και ερμηνεύσει στοιχεία που αφορούν την αξιολόγηση, διαχείριση και πιθανή αναδιάρθρωση επενδύσεων ή και ενός επενδυτικού χαρτοφυλακίου.
  • Γνωρίζει το εύρος των πιθανών εργαλείων χρηματοδότησης μιας επιχείρησης και να αξιολογεί τους πιθανούς κινδύνους που ελλοχεύουν στην κάθε περίπτωση.

Αναπτύσσει κριτική σκέψη για την συγκέντρωση και ερμηνεία οικονομικών δεδομένων και την επιλογή των κατάλληλων μεθόδων ανάλυσης για την αξιολόγηση χρηματοδοτικών απαιτήσεων αγροδιατροφικών και όχι μόνο επιχειρήσεων.