Η τελετή παρουσίασης και βράβευσης των επιχειρηματικών σχεδίων έγινε στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου, όπου εκτός από την ακαδημαϊκή κοινότητα, την εκδήλωση παρακολούθησαν με ενδιαφέρον στελέχη τραπεζών και επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες με ζωηρό ενδιαφέρον στις νέες τάσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας,
Όλες οι επιχειρηματικές προτάσεις που παρουσιάστηκαν είναι βασισμένες σε καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες των φοιτητών και σχετίζονταν με την αλυσίδα διατροφής του ανθρώπου. Τα επιχειρηματικά σχέδια είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς διερεύνησης των αναγκών της αγοράς μέσω πρωτογενούς έρευνας με ερωτηματολόγια και συνεντεύξεις με επιχειρήσεις του κλάδου. Τα σχέδια έχουν πλήρη τεχνική και οικονομική ανάλυση και ενημερώνουν πιθανούς επενδυτές για τα αναμενόμενα αποτελέσματα της επιχειρηματικής δράσης και τις επιπτώσεις του κινδύνου. Πρόκειται για νεωτεριστικές ιδέες, άμεσα εφαρμόσιμες στον ελληνικό επιχειρηματικό χώρο, που συνδέουν αρμονικά το τεχνικό υπόβαθρο των φοιτητών με την οικονομική διερεύνηση του χώρου στον οποίον εξειδικεύονται. Τα επιχειρηματικά σχέδια, που στηρίζονται σε τεχνολογίες αιχμής και στη σύγχρονη αντίληψη της επιχειρηματικότητας, δημοσιοποιούνται για πρώτη φορά και αφορούν στους τομείς των ζωοτροφών, της εστίασης και της βιομηχανίας γαλακτοκομικών.
Το ενδιαφέρον προς την επιχειρηματική δραστηριότητα των φοιτητών του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Food & Agribusiness ανοίγει νέες προοπτικές ανάπτυξης για τον αγροτοβιομηχανικό τομέα της χώρας, αφού οι νέοι επιστήμονες φαίνεται να βλέπουν με ενδιαφέρον την μελλοντική τους πορεία συνυφασμένη με την επιχειρηματική δράση, που αποτελεί τον κύριο μοχλό ανάπτυξης των οικονομιών και των κοινωνιών.
Το βραβείο καλύτερου επιχειρηματικού σχεδίου απέσπασε η πρόταση της ομάδας InSection (New Feed, New Future). Οι συντελεστές της InSection ήταν οι φοιτητές/τριες Θωμάς Γιώτης, Κατερίνα Θεοδωροπούλου, Μαρία Κορακίτη, Μυρτώ Κωστή, Μαρίνα Ξύγκη, Μαρία Πολυχρονοπούλου, Χαράλαμπος Τσαφάς και Γιάννης Τσεκούρας. Η εταιρεία InSection δραστηριοποιείται στην παραγωγή πρωτεϊνούχων πρώτων υλών ζωοτροφών (αλεύρι εντόμων, λάδι εντόμων και ολόκληρα έντομα) που βασίζονται σε εγκεκριμένα έντομα. Αυτή η επιχειρηματική ιδέα, συνεισφέρει σημαντικά στην επίτευξη της βιωσιμότητας, στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και στην επίλυση της επισιτιστικής κρίσης ικανοποιώντας παράλληλα στο έπακρο τις διατροφικές ανάγκες κάθε εκτρεφόμενου ζώου (χοίροι, πουλερικά, ψάρια).
H εταιρεία Capella Goat Cheese, ένα τυροκομείο μεσαίας δυναμικότητας, παράγει συνολικά τέσσερα τυριά, από ελληνικό αίγειο γάλα, επιφανειακής ωρίμανσης με μύκητες. Το βασικό προϊόν, δώδεκα ημερών ωρίμανσης, διακρίνεται για τον έντονο οργανοληπτικό του χαρακτήρα, ενώ τα υπόλοιπα τρία έχουν ενισχυθεί με την προσθήκη μαύρης στάχτης, βοτάνων και κόκκων πιπεριού. Το τυρί αυτό έχει γεννηθεί από την έρευνα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόκειται να εμφανιστεί ανάμεσα στα πιο εκλεκτά τυριά του είδους, με ψηλή τιμή, απευθυνόμενο σε γνώστες των τυριών. Οι συντελεστές της Capella Goat Cheese ήταν οι φοιτητές/τριες: Ιωάννης Δήμου, Μαρία Ευαγγελοπούλου, Αλεξάνδρα Μακρή, Αλκμήνη Μαλαγάρη, Κωνσταντίνα Μανώλικα, Σοφία Ξύδη, Δήμητρα Παπανικολάου, Κωνσταντίνος Ραουζαίος.
Το επιχειρηματικό σχέδιο της Φτιάξτο-Φάτο αναφέρεται στην ίδρυση μιας εταιρείας που προμηθεύει τους καταναλωτές με υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες, συνοδευόμενες από εύχρηστες συνταγές (meal kits) με στόχο τη δημιουργία εύκολων, γρήγορων και υγιεινών πιάτων στο σπίτι. Αποστολή της επιχείρησης είναι να διευκολύνει τον τρόπο ζωής των ανθρώπων της σημερινής εποχής, μέσω προσφοράς γευμάτων που μπορούν να καλύψουν πολλές και διαφορετικές διατροφικές ανάγκες. Οι συντελεστές της Φτιάξτο-Φάτο ήταν οι φοιτητές/τριες: Αντώνιος Δασκαλάκης, Χριστίνα-Ευαγγελία Ελευθεριάδου, Γεώργιος Καρτσιώλας, Δήμητρα Κουτρολού, Μαριάννα Μάρκου, Ελένη Αναστασία Πορλού και Δήμητρα Σεβαστιάδου.
H εταιρεία MacAronia, θα δημιουργήσει 2 σειρές προϊόντων: τα Cups σε τρεις γεύσεις, τη μεσογειακή, τη μεξικανική και την ασιατική και τα MacAronia σε ξηρή μορφή, με βάση τα υψηλής διατροφικής αξίας ζυμαρικά, που έχουν ως βάση τους αλεύρι από αναξιοποίητη πούλπα του φυτού της Αρώνιας. Στόχος είναι η ανάλυση του κόστους και του προσδοκώμενου οφέλους της επιχείρησης αυτής, καθώς και η ανάλυση της στρατηγικής και το σχέδιο μάρκετινγκ και προώθησης των προϊόντων της. Οι συντελεστές της MacAronia ήταν οι φοιτητές/τριες: Δέσποινα Γεωργιαφέντη, Ξενια Γκαριπόγκλι, Ιωάννα-Ραφαηλία Κούκουρα, Ελευθερία Κυρίτση, Σοφία Στάθη, Νικόλαος Τσάμης και Αγγελική Φωτοπούλου.